Financieel gezond

Agnes van der Hoek December 11, 2023 0 comments
Financieel gezond
Financiële gezondheid is voor velen soms een beladen onderwerp. Een onderwerp waarover wij nogal eens overtuigingen hebben, die zeker een onderzoek waard zijn, omdat deze niet altijd even helpend zijn in ons leven. Geld is een materieel onderwerp waaraan wij een ‘bepaalde’ waarde geven en dat is verweven met ons dagelijkse leven. Een onderwerp dat het echt verdient om besproken te worden om onze kans om financieel gezond te zijn te vergroten.

Financieel gezond betekend kortweg dat je financiële situatie zodanig is, dat deze je geen (noemenswaardige) stress oplevert. Dat je over voldoende financiële middelen beschikt om nu en in de (nabije) toekomst in je levensonderhoud te voorzien. Dat er een gezond evenwicht is tussen de ingaande en uitgaande geldstromen.

In deze blog leer ik jou hoe jij jouw financiële gezondheid kunnen beïnvloeden.

Verleiding

We vinden het vaak moeilijk om over geld te praten en toch vinden wij het belangrijk. Belangrijk genoeg om maandelijks of jaarlijks een lot te kopen; om ons geluk te beproeven. We worden in de media verleid met mensen die uitzinnig zijn van vreugde, als zij de hoofdprijs hebben gewonnen.  

Dit appelleert aan onze wens naar ‘rijkdom’ en ‘macht’; beide symbolen die met elkaar verweven zijn. Al vanuit een oud verleden. Het zorgt voor status en aanzien en is een middel om kansen te creëren; om dromen te verwezenlijken.

Financiële gezondheid is van grote invloed op hoe wij ons dagelijks leven ervaren. Het is een onderwerp dat regelmatig bij mijn cliënten ter sprake komt; ook als geld niet (direct) als probleem wordt gezien.  

Ervaring en kennis

Ook in mijn leven is geld een wereld van pieken en dalen geweest. Ik heb tijden gekend dat ik (bij wijze van spreken) kon kopen wat ik wilde en ik heb tijden gekend, dat geld echt een grote stessfactor was. Dat ik mijn boodschappen in het winkelwagentje telde om te kijken of ik ze kon betalen.  

Financiële situaties kunnen van het ene op het andere moment drastisch veranderen. Denk aan scheidingen, het overlijden van een partner, verliezen van een baan of je eigen bedrijf. Allemaal voorbeelden van stresssituaties om mee de dealen. Maar ook ondoordacht handelen en slechte financiële discipline kunnen leiden tot dramatische situaties.  

Kennis, inzicht en gezond verstand staan vaak aan de basis van de keerzijde. Mede daarom vind ik het zo belangrijk om ook dit onderwerp in mijn blogs ter sprake te brengen. Hoewel ik economisch opgeleid ben, noem ik mijzelf zeer beslist geen financieel specialist. En dat hoeft ook niet om jou te kunnen helpen financieel gezond te worden. Via deze blogs informeer ik je  over de vele mogelijkheden die er zijn om een positieve invloed te hebben op jouw financiële situatie. En dat is vaak veel eenvoudiger dan je denkt.

Groeimogelijkheden 

Als je meer wilt uitgeven, hoef je niet persé meer geld naar je toe te halen. Slimmer en bewuster met geld omgaan, kan al een wereld van verschil betekenen. Ja, echt! Het kan het verschil betekenen tussen leven met schulden en het hebben van een gezonde buffer voor tegenslagen, zoals de wasmachine die ineens stuk gaat. Ook dit is een vorm van assertief zijn.

Technologische ontwikkelingen hebben een grote invloed op de financiële wereld, maar bieden ook veel kansen voor onze persoonlijke geldsituatie. Zo zijn er tools die ons helpen om inzicht te verkrijgen in ons uitgavenpatroon. Hiermee kunnen wij al vaak zoveel besparen!

Als je bereid bent om het onderwerp ‘geld’ aandacht te geven, zal er een wereld voor je open gaan. Deze aandacht heeft echter alles te maken met jouw persoonlijke overtuigingen over geld. Overtuigingen die je aangeleerd hebt vanuit je jeugd of op basis van ervaringen. Een boek waarin onze (positieve) relatie met geld goed beschreven wordt, is het boek ‘Gek van geld’ van Eef van Opdorp. Een echte aanrader als je zelfstandig dit onderwerp wilt verkennen.

Van gok naar zekerheid

Investeren met een zo hoog mogelijk rendement en zo weinig mogelijk risico, is een wens van iedereen. En toch kopen velen van ons maandelijks of jaarlijks een lot bij de loterij terwijl de kans op de hoofdprijs behoorlijk klein is! Daarnaast worden vele goede en gezonde geldproducten niet vertrouwd en laten mensen zich soms massaal oplichten, omdat het grote geld of de hoge rendementen hun zicht vertroebelen.

Jammer, want het kan ook anders. Neem bijvoorbeeld de Woolsocks app. Deze app geeft inzicht in je uitgaven en helpt je daarmee met besparen. Je eerste winst dus al! Maar deze app heeft ook een cashback optie. Dit betekend dat je geld terug krijgt, als je aankopen doet. Bijvoorbeeld bij de supermarkt, bouwmarkt of kledingwinkel. Of bij de aankoop van een vakantie. Allemaal aankopen die wij met regelmaat doen.  

Die cashback kun je dan opsparen voor een later moment of meteen laten uit betalen. Je kunt er zelfs voor kiezen om de cashback te doneren aan een goed doel. Hoe tof is dat! Doneren aan een goed doel, terwijl je boodschappen doet die je toch nodig hebt! Je moet bij deze app wel je bankrekening koppelen, maar dat moet je tegenwoordig ook als je online wilt sparen. Dit is juist bedoelt om fraude tegen te gaan en gebeurd via een beveiligde link; gelijk als bij internetbankieren. In deze link (link naar Woolsocks) kun je alle ins en outs lezen van deze app.  

Investeren hoeft niet groots

Nu de afgelopen jaren de rente tot een letterlijk nulpunt was gedaald, zagen velen het nut van sparen niet echt meer zitten. Niet echt wenselijk, want geld achter de hand hebben is en blijft belangrijk als je het over financiële gezondheid hebt. Een financiële buffer voor als het financieel even tegen zit is beslist geen overbodige luxe.

Hoe kun je dan wel zorgen dat jouw geld (dat je niet direct nodig hebt!) voldoende opbrengt? Al is het alleen maar om de inflatie te compenseren? Ook daar heb je tegenwoordig laagdrempelige producten voor, waarmee je kunt starten met hele kleine bedragen. Tussen sparen en Wall Street zit namelijk nog een wereld aan mogelijkheden.  

Scramble up

Een van die mogelijkheden is Scramble up. Hiermee investeer je in startups. Dit zijn jonge bedrijven die vaak gebruik maken van nieuwe technologieën en een vernieuwend idee hebben. Omdat het jonge nieuwe bedrijven zijn, hebben zij vaak maar moeilijk toegang tot de ‘bekende’ financieringsvormen. Voor deze bedrijven is Crowdfunding ‘ontstaan’. Hierbij wordt als het ware geld ingezameld bij het grote publiek.

Dit was een mooie ontdekking, die helaas niet altijd goed werd ingezet. Soms werd er gewoon misbruik gemaakt van de goede intenties van mensen en werd dat ingezamelde geld gebruikt voor andere doeleinden. Dus voor persoonlijk gewin, waarvoor het niet was bedoeld. Gelukkig zijn er nu veilige platforms, die dit risico beperken.  

Scramble up is zo’n veilig platform dat deze bedrijven een kans biedt. Het mooie is dat Scramble up deze bedrijven wel onderzoekt, waarbij deze bedrijven dus echt worden doorgelicht door mensen die hier ervaring mee hebben. Zijn die bedrijven goed bevonden, dan worden ze op het platform geplaatst en kun je elke maand kiezen om hier een klein bedrag in te investeren.  

Je kunt deelnemen vanaf tien euro per maand en kunt dit zelf eenmalig doen. Doordat dit platform de investeringen spreid over verschillende startups is het risico laag en kun je toch een beter rendement behalen dan de lage rente op je spaarrekening. In deze link (link naar Scramble up) kun je alle ins en outs lezen van dit platform.  

De Rups

Als wij het hebben over financieel gezond zijn, is De Rups het passende antwoord om van te leren. Rupsen zijn eenkennige eters en proeven met hun voorpoten om zeker te weten dat ze de juiste plant hebben om van te eten.  

Rupsen hebben een grote verscheidenheid aan kleuren en vormen, die vaak een heel doeltreffend middel hebben. De Rups gebruikt namelijk zijn stekels en/of afschrikwekkende kleuren om zich te beschermen. Dit is belangrijk omdat de Rups in een korte periode een flinke groei moet doormaken om zich voor te bereiden op de volgende fase.

Rupsen groeien zo snel dat zij soms om de paar dagen hun oude huid moeten afwerpen. Soms wel vier keer, voordat zij volgroeid zijn.  De Rups is namelijk de tweede levensfase van vlinders en motten; het is de fase van aansterken en zorgen dat ze er klaar voor zijn.

Lessen van De Rups

Leer van de Rups als jij je financiële gezondheid wilt verbeteren. Als jij voorbereid wilt zijn op de toekomst, is het nu de tijd om aan te sterken. De eenkennigheid van de Rups wat betreft zijn eten kun je vertalen naar jou plannen. Richt je dus op één doel of een groep(je) doelen die met elkaar verweven zijn. Maar houd goed voor ogen wat je hoofddoel is!  

Proef je omgeving als het gaat om kansen en mogelijkheden. Tast deze omgeving af door jezelf te informeren, zodat je de juiste keuzes kunt maken. Zo ben je goed voorbereid en kun je starten met groeien. Zoek de mogelijkheden die passen en noodzakelijk zijn voor jouw specifieke situatie.

De Rups is de tweede levensfase van vlinders en motten; het is de fase van aansterken en zorgen dat je er klaar voor bent. Houd je groei in de gaten, zodat je op tijd je plannen kunt bijsturen. Leer van de Rups hoe je verspilling kunt omzetten naar financiële gezondheid.

‘Pas als je bereid bent om te dromen accepteer je het hier en nu’

Agnes van der Hoek
Bespirit
https://bespirit.nl/

Leert je architect te worden van jouw Levensgeluk.  
Leert teams beter samenwerken, meer eigenaarschap en meer voldoening.

Comments
Published by:
Agnes van der Hoek
Published on:
December 11, 2023
Comments:
0 comments
Tags:
coaching communicatie mindset teambuilding ondernemen