Gezond leiderschap!

Agnes van der Hoek November 23, 2023 22 views 0 comments
Gezond leiderschap!
Leiderschap is een veel besproken en beschreven onderwerp. Leidinggevenden zijn voor een groot gedeelte bepalend voor de dynamiek binnen het bedrijf.
Wat is dan goed leiderschap? Hoe kan je dat ontwikkelen en verbeteren?

Gezond leiderschap!

Leiderschap is een veel besproken en beschreven onderwerp. Leidinggevenden zijn voor een groot gedeelte bepalend voor de dynamiek binnen het bedrijf.  Wat is dan goed leiderschap? Hoe kan je dat ontwikkelen en verbeteren?  Wat kunnen wij leren van de dieren om te zorgen dat wij in deze snel veranderende wereld toch een gezonde bedrijfscultuur uitdragen? In deze blog geef ik antwoord op deze vragen. Dit alles om jouw te inspireren richting jouw succes!

Goed leiderschap stimuleert de betrokkenheid en geestelijke gezondheid van medewerkers. Goede leiders kennen de kwaliteiten, drijfveren en motivatie van hun medewerkers. Met hun empathische vermogen geven zij medewerkers het gevoel gewaardeerd te worden en stimuleren zij hen om te groeien. Goede leiders zorgen ervoor dat medewerkers zich een onderdeel van de organisatie voelen.

Flexibiliteit, innoverend vermogen en wendbaarheid zijn op dit moment belangrijke kernwaarden binnen bedrijven.  De coronacrisis en klimaatcrisis hebben de aandacht voor gezondheid, welzijn en vitaliteit vergroot. Daarbij zorgen technologische ontwikkelingen tegelijk voor bedreigingen en oplossingen. Met de juiste skills kun je als leidinggevende het verschil betekenen voor de gezondheid van je werknemers en daarmee voor de gezondheid van het bedrijf.

Leiderschapsstijlen

In al mijn opleidingen ben ik geconfronteerd met leiderschapsstijlen. Welke stijlen zijn er en welke stijl past bij mij? Wanneer moet ik welke stijl toepassen en hoe is leiderschap in de loop der eeuwen ontwikkelt?  

De kracht van een goede leider is er in gelegen om zijn leiderschapsstijl aan te passen aan de noodzaak van het moment.  Het kunnen schakelen tussen leiderschapsstijlen is belangrijk om het commitment van medewerkers in stand te houden.

Als een bedrijf moet inkrimpen heeft het leiders nodig met veerkracht en empathisch vermogen. Is er binnen het bedrijf behoefte aan innovatie en ontwikkeling, dan is een dienende houding vaak veel effectiever. Dit is echter wel afhankelijk van de expertise en ervaring van de medewerkers.

Leiderschapseisen

Ken je medewerkers is de kern van goed leiderschap. In welke levensfase bevinden zij zich en wat is hun verhaal? Met een transparante communicatie creëer je openheid. Dit zorgt voor vertrouwen over en weer.  

In moeilijke tijden vraagt het lef om veranderingen door te voeren en tegelijkertijd begrip voor wat dit met medewerkers doet.  Het ene moment moet je enthousiast zijn om nieuwe ideeën over te brengen en daarna geduldig en flexibel omdat veranderingen tijd nodig hebben. Niet alles gaat in een keer goed.  

Respect kun je niet eisen, maar moet je verdienen. Dit betekent de juiste verhouding tussen eisen en dienen. Dus duidelijk zijn in wat je wil en wat er nodig is en ondersteunen en faciliteren om dit te verwezenlijken.

Aandacht voor processen

Goed leiderschap betekent focus op het doel en kennis hebben van het proces daarheen. Welke expertise en kennis is er in het team? Erken de leermomenten en heb oog voor elk resultaat.

Wees duidelijk over pijnpunten en missers en vertaal deze naar groeimomenten. Communiceer op basis van vertrouwen en ga de dialoog aan. Heb oog voor de mentale gezondheid van medewerkers door te sturen op een gezonde balans tussen werk en privé.

Het verloop van personeel is een negatief proces dat heel goed beheersbaar is met de juiste aandacht. Verloop van personeel gaat ten koste van de kwaliteit en zal op de langere termijn negatief van invloed zijn op het succes van de onderneming.  

Zelfreflecterend vermogen

Verandering begint bij jezelf. De praktijk op de werkvloer is een afspiegeling van het beleid. Ben je dus niet tevreden over de resultaten en/of uitvoering, dan wordt het tijd om de blik naar binnen te richten.

Het wijzen naar medewerkers is niets anders dan de schuld buiten je zelf leggen als leider/ondernemer in plaats van het voortouw te nemen en het goede voorbeeld te geven. Het eerste is de gemakkelijkste weg en het tweede vraagt lef.  

De bereidheid om naar jezelf te kijken en van daaruit de verandering in te zetten, zal je echter vele malen meer opleveren. Wil je bevlogen medewerkers, wees bevlogen! Wil je gedreven medewerkers, wees gedreven! Wil je medewerkers met aandacht, geef aandacht!

Effect op gezondheid

Een gezonde dynamiek heeft alles te maken met een juiste sfeer. Een sfeer waarin medewerkers zich gewaardeerd en uitgedaagd voelen. Hiervoor is het belangrijk om de drijfveren en motivatie van medewerkers te kennen.  

Soms zul je medewerkers moeten aanmoedigen en vertrouwen moeten geven om te groeien. Maar er zijn ook medewerkers die je wellicht moet begrenzen om hen te beschermen voor zichzelf.  

Ben je als bedrijf alleen maar gericht op meer en beter vanuit het belang van het bedrijf of erken je ook het belang van de medewerkers hierin? Als medewerkers zich een onderdeel van de organisatie voelen, ontstaat commitment.

De Amerikaanse Matkop

De Amerikaanse Matkop behoort tot de mezenfamilie en heeft een groot territorium. Zijn verschijning staat symbool voor de lente. Dit is een tijd waarin de wereld tot bloei komt.

De  vrolijkheid van dit kleine zangvogeltje heeft een positieve invloed op de wereld. Maar dit kleine levendige vogeltje leert ons ook om onbevreesd te zijn. Hij aarzelt namelijk geen seconde om grotere vogels aan te vallen, als hij zich bedreigt voelt.  

De Amerikaanse Matkop herinnert ons eraan dat het tijd is om onszelf en onze plannen te herwaarderen. Wees dus niet bevreesd om de resultaten van je activiteiten te zoeken in jezelf.  

Lessen van de Amerikaanse Matkop

Met een groot leefgebied kunnen wij het contact met de wereld om ons heen kwijtraken. Voor leiders het moment om de waarheid in zichzelf te zoeken om inzicht te krijgen in de schaduwen die hen omhullen.

Als je niet tevreden bent met de uitkomsten, verander dan je leiderschap. Keer naar binnen en ga de uitdaging aan. Zorg dat je enthousiasme de dynamiek verhoogt en val alleen aan als het echt nodig is.  

Ga de uitdaging aan en ontwikkel je leiderschap en ontdek welke nieuwe ervaringen er op je wachten!

‘Kies wat je echt wilt laten groeien en maak je plan’

Agnes van der Hoek
Bespirit

Comments
Published by:
Agnes van der Hoek
Published on:
November 23, 2023
 
22 views
Comments:
0 comments
Tags:
coaching communicatie mindset teambuilding management ondernemen leiderschap